Делегација МЧС Киргиске Републике у посети МУП-у Србије

Podelite:

Министар унутрашњих послова Александар Вулин разговарао је 23. јула са министром Министарства за ванредне ситуације Киргиске Републике, господином Ажијекев Бобек Ергешевичем о унапређењу сарадње у области ванредних ситуација.

Киргиска страна иницирала је посету Министарству унутрашњих послова у циљу успостављања сарадње Министарства за ванредне ситуације Киргиске Републике и Српско-руског хуманитарног центра.

Министар Вулин се на почетку захвалио Киргиској Републици на приниципијалном  поштовању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије и непризнавању лажне државе Косово. Такође, истакао је да је веома почаствован исказаном иницијативом министра Бобек Ергешевича, за унапређење сарадње два министарства у области ванредних ситуација.У

У разговору са министром Бобек Ергешевичем, министар Вулин је нагласио да је ова посета нови подстрек за интензивирање сарадње два министарства, као и да је Министарство унутрашњих псолова Републике Србије отворено да у наредном периоду унапреди билатералну сарадњу успостављањем директног контакта у циљу обезбеђења ефикасног управљања ванредним ситуацијама и смањивању ризика од катастрофа.

Министар Бобек Ергешевич се захвалио министру Вулину што је створена прилика да се упознају и размене искуства као и да се упознају са радом Српско-руског хуманитарног центра, за који су чули да је најбољи у пружању хуманитарне и спасилачке помоћи, не само у Србији већ и у региону.

Министар Вулин је истакао да му је велика част што је Српско-руски хуманитарни центар препознат од стране Киргиске Републике као еминентни и профилисани центар у овом делу Европе и предложио је заједничко учешће на међународним и регионалним вежбама, као и размену искуства и организацију обука.

Два министра су се осврнула и на мигрантску кризу, која је постала актуелна и у Киргиској Републици. Министар Вулин је у разговору пренео искуства Републике Србије и примере Министарства унутрашњих као одговор на мигрантску кризу, што је довело до смањења броја миграната у Републици Србији.

Извор: сајт Министарства унутрашњих послова Србије.