Сајам „Комплексна безбедност 2024“ у Москви

Podelite:

Представници Центра узели су учешће на међународном сајму средстава осигурања безбедности „Комплексна безбедност – 2024“ који се одржао у  Москви у периоду од 29. маја до 01. јуна 2024. године на територији конгресно-изложбеног центра „Патриот“, а у организацији Министарства за ванредне ситуације Русије.

На сајму су приказана најновија достигнућа у области ватрогаства и спасавања, размењена међународна искуства по питању спречавања и отклањања ванредних ситуација, презентована најсавременија ватрогасно-спасилачка опрема и техника. Српско-руски хуманитарни центар имао је свој штанд. Узорци опреме које је развио Центар добили су свеобухватну позитивну оцену како од руководства Министарства за ванредне ситуације тако и од гостију салона.

У оквиру сајма одржана је и научно-практична конференција: „Међународна искуства у управљању ризицима“ под покровитељством Међународне организације цивилне одбране (ИЦДО), на којој је конференција: „Међународна искуства у управљању ризицима“ под покровитељством Међународне организације цивилне одбране (ИЦДО), на којој је представник Центра наступио са излагањем и у својству модератора.

Такође, по први пут је у оквиру сајма организовано Међународно Гран При такмичење професионалних вештина ватрогасаца-спасилаца на ватрогасном полигону „Апаринки“ у Москви.

Тим од 5 ватрогасаца-спасилаца МУП Републике Србије учествовао је у екстремном нивоу, који се састојао од 3 тактичке етапе- извиђање и спасавање настрадалих у стану и канцеларији, спасавање ватрогасца из симулатора са отвореним пламеном, реанимација настрадалог и слично. У овом нивоу учествовало је 12 тимова, од којих је 7 међународних: Република Србија, Република Белорусија, Јужна Осетија, Камерун, Бахреин и Русија. На основу резултата дводневног такмичења тим из Републике Србије освојио је 2. место.

Треба напоменути да је Српско-руски хуманитарни центар обезбедио учешће припадника СВС МУП Републике Србије на поменутом такмичењу, док су инструктори Центра припремили екипу за такмичарске дисциплине на полигонима у СРХЦ.