Podelite:

Doboj

Petog septembra, u Republici Srpskoj (RS) Bosne i Hercegovine (BiH) u blizini grada Doboja, održano je selo Ritišić, selo Ritišić na inicijativu Društva rusko-srpskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda i njegovog predsedavajućeg Zorana Gaića. Od 2009. Tamo su osnovani Matrona iz Moskve i ruska etnička grupa.

Na festivalu je učestvovalo više stotina gostiju, uključujući zaposlene u Ruskoj humanitarnoj misiji (RGM) i Rusko-srpskom humanitarnom centru.

Proslavu su otvorili predsednica Republike Srpske (RS) Šelka Cvijanovič i ruska ambasadorka u BiH P.A. Ivantsov, koji su pozdravili prisutne i rekli da će rad ovog Kompleksa dodatno ojačati iskreno bliske odnose ruskog i srpskog naroda.

Gaič je sa svoje strane potvrdio da je glavni cilj projekta promovisanje ideje jedinstva svih pravoslavnih naroda i popularizacija ruskog kulturnog nasleđa.

Kompleks se nalazi u planinskoj i šumovitoj oblasti, pored nje reka Bosna , lokalni sistem za reagovanje u vanrednim situacijama je slabo razvijen, što ovu oblast, njene stanovnike i sve objekte koji se tamo nalaze čine podložnim prirodnim katastrofama. Na primer, izlivanje reke Bosne 2014.

S tim u vezi, imajući u vidu značaj samog Kompleksa i, uzimajući u obzir zahteve lokalne uprave, rukovodstvo RSGC je spremno da pruži specijalizovanu podršku Društvu i lokalnim stanovnicima u vidu pomoći za stvaranje dobrovoljnog spasilačkog tima od lokalnih stanovnika, njihovu obuku i dodelu određene količine sredstava za spasavanje i kontrolu posledica prirodnih vanrednih situacija.

Kao što znate, RSGK od 2015. godine podržava profesionalne strukture Bosne i Hercegovine, šaljući svoje zaposlene na prekvalifikaciju na univerzitetima Ministarstva za vanredne situacije Rusije.