SUBOTICA 10.10.2019

Podelite:

SUBOTICA 10.10.2019

Oktobar – vreme nezaboravnih događaja za Srbiju – 1944. godine zemlja je oslobođena od fašističkih osvajača, plaćajući visoku cenu – živote hiljada vojnika-oslobodilaca, Rusa i Srba.

Maršal Tito je 1957. naredio da se ovekoveči sećanje na pale heroje i stvore vojni grobovi. Kao rezultat ponovnog izgradnje posmrtnog ostatka sovjetskih vojnika, koje su jugoslovenske vlasti sprovele u koordinaciji sa sovjetskom vladom 1962. godine, u gradovima je osnovano devet memorijalnih groblja: Beograd, Vršac, Gorni-Milanovac, Srenjanin, Saečar, Požešavac, Sombor, Subotica i Jagodina. Ukupno je u borbama u Srbiji poginulo oko sedam hiljada vojnika Crvene armije.

Subotica je najseverniji srpski grad koji se nalazi sedam kilometara od granice sa Mađarskom. Ovde se nalazi memorijalni kompleks, gde je sahranjeno oko 500 vojnika Crvene armije, koji su poginuli u borbama za slobodu bratske naroda. 10. oktobra 1944, grad su oslobodili nacističke trupe od strane delova Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije.

10. oktobra, na poziv lokalne administracije i aktivista Srpsko-rusko-beloruskog društva prijateljstva (predsedavajući Milenko Milošević), predstavnici RSGC posetili su Suboticu, položili venac na spomenik oslobodiocima, sastali se sa administracijom i stanovnicima grada i učestvovali na skupu organizovanom tim povodom. Svečanost je istaknuta počasnom gardom srpske vojske i učešćem brojnih gostiju, uključujući i one iz ambasada Rusije i Belorusije.

Potrebno je odati počast – masovna grobnica je u savršenom redu, možete osetiti stalnu pažnju stanovnika grada i gradske vlasti!

Večno sećanje na vojnike Crvene armije i srpske patriote koji su pali u borbama za oslobođenje Srbije!