AGP kursevi -GP-16-27.9.19

Podelite:

AGP kursevi -GP-16-27.9.19

U drugoj polovini školske 2019. godine, RSGC je nastavio da radi na jednom od svojih glavnih zadataka – da pomogne balkanskim kolegama u unapređenju njihovih praktičnih veština i veština.

Kao što znate, danas se obuka odvija na univerzitetima Ministarstva za vanredne situacije Rusije i u Nišu, u RSGK koristeći opremu koju obezbeđuje ruska strana – pre svega Šturm.

Upravni odbor RSGC-a postepeno sprovodi planove za uključivanje RSGC u nacionalni centar za obuku Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. koji bi trebalo da bude deo postojećeg nacionalnog sistema obuke vatrogasaca i spasilaca.

O studiranju u Rusiji. Tema raščišćavanja balkanskih zemalja teško "kontaminiranih" eksplozivnim objektima tokom ratova i sukoba koji su protutnjali tim teritorijama u 20. veku bila je i ostaje najvažnije pitanje koje treba da reše vlasti. S tim u vezi, Odeljenje za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije zatražilo je od ruske strane da sprovede kurs za unapređenje veština lokalnih specijalista na temu: "Osnove bezbednosti u kontaktu sa eksplozivnim predmetima, rad sa opasnim materijama (supstancama)." "Osnove bezbednosti kada radite sa GPS-om."

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije je od 16. do 27. septembra održalo nastavu na ovu edukativnu temu na Akademiji civilne zaštite Ministarstva za vanredne situacije, a dvanaest specijalista iz Republike Srbije i Bosne i Hercegovine završilo je obuku i dobilo sertifikate o stručnom usavršavanje.

Kurs se sastojao iz dva dela – teorijske nastave na Akademiji civilne zaštite Ministarstva za vanredne situacije Rusije – predavanja o metodologiji rada sa GPS-om i praktične nastave u trening centru u Noginsku. Specijalisti su posetili i upoznali se sa radom Centra za operacije spasavanja specijalnih rizika "Lider"

Rukovodstvo RSGC-a se nada da su iskustvo i znanje koje su stekli naši prijatelji u Rusiji unapredili svoje profesionalne veštine kako bi im pomogli u plemenitom i opasnom radu.