AGS – Međunarodni kursevi pomoći – Okt 2019

Podelite:

AGS – Kursevi o međunarodnoj pomoći – Okt.2019

U sprovođenju Plana obuke i razvoja Ruskog ministarstva za vanredne situacije za 2019. godinu, koji je pripremio Rusko-srpski humanitarni centar za hitne službe balkanskog regiona, od 30. septembra do 5. oktobra u Moskvi, Akademija civilne zaštite održala je kurseve za predstavnike specijalizovanih službi Srbije i Bosne i Hercegovine (uključujući Službu civilne odbrane Republike Srpske) na temu "Pružanje međunarodne pomoći u slučaju vanredne situacije".

Nastava je održana na Akademiji uz praktičnu posetu ruskom Ministarstvu za vanredne situacije, strukturi koja je prvi i glavni reagujući element Ruskog ministarstva za vanredne situacije u slučaju vanrednih humanitarnih operacija kako u Rusiji tako i u inostranstvu.

U 2014. godini, tokom katastrofalnog izlivanja reke u Srbiji, spasioci Centrospasa (74 osobe sa dva aviona Il-76) su prvi stigli u područje Obrenovetsa i Centrospas je bio taj koji je učestvovao u isporuci humanitarne pomoći pogođenim srpskim područjima.

Kao što znate, učešće u obuci nacionalnog kadra jedan je od glavnih zadataka Ruskog srpskog humanitarnog centra i sprovodi se kako na univerzitetima Ministarstva za vanredne situacije Rusije, tako i na osnovu baze za obuku, koja se trenutno formira u Centru u Nišu. Ovo je bratski donacija ruskog naroda.

Akademija civilne zaštite Ministarstva za vanredne situacije Rusije, jedna od najstarijih visokoškolskih ustanova Ministarstva za vanredne situacije Rusije i tokom petogodišnjeg perioda saradnje, samo što je obučilo oko 500 studenata iz balkanskih država.

Do kraja 2019. godine planirana su još dva kursa na univerzitetima Ministarstva za vanredne situacije – organizacija i sprovođenje spasilačkih i drugih hitnih radova na vodnim objektima (zimi) i Osnove korišćenja izolacije lične respiratorne zaštite (SRIZD) u obavljanju vanrednih operacija spasavanja.

A u novembru će osoblje RSGC razgovarati sa predstavnicima Ogranka za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije o željama srpske strane o edukativnim temama za kurseve za 2020. godinu.