ARMISTIC – 10.11.19

Podelite:

ARMISTIC – 10.11.19

Srbija 11. novembra slavi državni praznik – Dan primirja u Drugom svetskom ratu. Na ovaj dan 1918. godine predstavnici zaraćenih strana potpisali su "Sporazum o primirju kompijenta" kojim je stavljena tačka na krvoproliće na ratištima Prvog svetskog rata.

Srpske vlasti pamte i odaju počast sećanju na pale u bitkama u Velikom ratu.

Grad Niš je 10. novembra, u čast palih vojnika, svečano položio cveće u grob palim herojima, kojem su prisustvovali predstavnici nacionalnog Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova, gradske vlasti, raznih javnih organizacija, predstavnika društva potomaka veterana Prvog svetskog rata.

U ime Rusko-srpskog humanitarnog centra događaju su prisustvovali direktor RSGC A. Mamčenkov i zamenik direktora O. Ganijev.

RSGC uvek zahvalno prihvata pozive i učestvuje u takvim ceremonijama, smatrajući to svojom časnom dužnošću, znakom prijateljstva ruskog i srpskog naroda, čiji su se sinovi borili rame uz rame na frontovima tog rata.

Godine 2014, neposredno po osnivanju Centra, ruski službenici RSGC učestvovali su u projektu Ministarstva odbrane Srbije – "Veliki ret" posvećenom stogodišnjice Prvog svetskog rata. Ruta je održana putevima zapadne Srbije, Crne Gore, Albanije, Grčke i Makedonije.

Godine 2015. na inicijativu RSGC podignuta je zgrada vojne bolnice u Nišu. spomen ploču u čast ruskog medicinskog osoblja koje je pomagalo građanima Srbije u Prvi svetski rat i spasilo živote stotina Srba, uključujući stanovnike Niša.

U 2016. godini, na području planine Kaimačkalan, oficiri RSGK očistili su i obnovili desetine grobova. Tamo počiva pepeo hiljada vojnika koji su poginuli u 1915-1916, gde su se zajedno sa Srbima herojski borili više od deset hiljada ruskih vojnika 2. Na tim mestima počiva pepeo palih ruskih heroja – 65 oficira i 4.149 vojnika i pododeljenih oficira.

Ova manifestacija je naša časna dužnost, zajedno sa srpskom braćom, da odamo počast herojima koji su poginuli u tom Velikom ratu.