Ruska delegacija u Srbiji

Podelite:

Ruska delegacija u Srbiji

U Beogradu je 6. novembra održan rusko-srpski radni sastanak na kojem je potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao sa ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Bočan-Karčenkom o pitanjima nastavka saradnje dve zemlje u suočavanju sa posledicama vanrednih situaciji.

Stefanović je istakao značaj rada Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, koji pruža pomoć ne samo Ogranku za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, već i celoj zemlji. Ministar je naveo i da je neophodno proširiti kapacitet RSPCA kako bi se imala uloga centra za obuku koji obezbeđuje dodatnu obuku za vatrogasno-spasilačko osoblje.

Sastanku je prisustvovao v. A. Solovjov, direktor Odeljenja za međunarodnu saradnju, koji je obavestio učesnike o stalnoj pažnji rukovodstva Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije na saradnji sa kolegama iz Srbije, o narednim koracima za modernizaciju Centra, o odluci ruskog dela Odbora da imenuje A.V. Mamčenkova za direktora RSSC.

Predstavnici srpskog dela Odbora RSGC su sa svoje strane najavili imenovanje Bojana Kostića za ko-direktora Centra.

Dan ranije, dok su gasili prirodne požare na Staroj planini uz upotrebu ruskih Il-76, A.V. Mamčenkov i B. Kostić radili su zajedno u sedištu rukovodstva ove operacije.

RSSC je 7. novembra održao sednicu VKS o komunikacijama sa NCSC i rukovodećim centrima Međunarodne organizacije civilne odbrane (IGO) i Rusko-jermenskog humanitarnog centra, koji su obavešteni o rezultatima razgovora u Beogradu, i koji su čestitali A.V. Mamčenkovu na imenovanju na mesto direktora i poželeli mu sve najbolje.

Govoreći u ime MOGO, zamenik generalnog sekretara organizacije A. Kudinov potvrdio je nastavak linije za jačanje saradnje sa Centrom i sa Srbijom i uputio poziv rukovodstvu Ministarstva unutrašnjih poslova i Sektora za vanredne situacije, da poseti sedište IGO u radnoj poseti.

Istog dana održani su pregovori sa administracijom grada Niše, na kojima je potvrđena spremnost strana da nastave blisku saradnju i izražena je zahvalnost na iskrenosti i prijateljstvu u odnosima.

Kasnije je održan svečano polaganje venaca na spomenik – spomenik vojnicima Crvene armije koji su poginuli u okolini Niše 7. novembra 1944. godine. Kao što znate, spomenik je podignut na račun osoblja RSGC-a 2015.