Ruski specijalci u Nišu

Podelite:

Ruski specijalci u Nišu

Zbog teške epidemiološke situacije u gradovima na jugu Srbije, odlučeno je da se grupa ruskih medicinara i specijalista rhB zaštite preustigla u srpski grad Niš.

Snage i sredstva ruske grupe su 11. maja 2020. godine stigle u Niš, a održana je i radionica predstavnika svih struktura uključenih u ovu veliku operaciju, uključujući i Rusko-srpski humanitarni centar, gde su A. Mamčenkov i B. Kostić informisali prisutne o predlozima za korišćenje resursa i iskustva Centra. Na sastanku je bilo reči o akcionom planu, uzimajući u obzir razvoj situacije i lokalne uslove.

Pitanja koja su razmotrena na sastanku bila su dezinfekcija u zdravstvenim ustanovama, preporuke lokalnim specijalistima o prijemu i sortiranju pristiglih pacijenata, poštovanje anti-epidemijske režima na odeljenjima i organizacija hrane kako bi se sprečila infekcija medicinskog osoblja od zaraženih pacijenata.

12.04.2020 u Nišu počela realizacija planiranih i, između ostalog, rad na dezinfekciji urbanih ustanova. Posebno su ti radovi izvedeni u prostorijama lokalne vatrogasno-spasilačke brigade. Dežurna smena policajaca nije izbegla ovu proceduru.

Ruski medicinski tim i specijalisti za zaštitu RCB obavljali su rutinske poslove na 15 lokaliteta zemlje, u 25 medicinskih ustanova i u više od 50 zgrada i ustanova. U Beogradu se nastavlja rad na dezinfekciji i sanitarnom lečenju na vojno-medicinskoj akademiji, a u Čupriju se daju praktične preporuke za anti-epidemijske mere u medicinskim ustanovama različitih vrsta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je nadu da će se situacija sa koronavirusom popraviti i omogućiti ukidanje vanrednog stanja do kraja aprila. Sada su, prema njegovim rečima, u zemlji postavljeni svi uslovi i neophodne mere predostrožnosti.

U Beogradu je na konferenciji za novinare u Vladi saopšteno da je broj žrtava koronavirusa u Srbiji dostigao 80 osoba, ukupno zaraženih više od 3,6 hiljada građana (identifikovano 3.380 zaraženih, u protekla 24 sata potvrđena dijagnoza još 250 ljudi, umrlo je još šest, njihova prosečna starost – 57,5 godina).