Посета Ханти-Мансијску у Русији

Podelite:

У периоду од 8. до 12. маја 2024. године, делегација добровољних ватрогасаца из Србије, уз подршку Српско-руског хуманитарног центра, посетила је град Ханти-Мансијск (Русија) са циљем размене искустава у гашењу пожара на отвореном и уклањању последица ванредних ситуација.

Делегацију су чинили представници ДВД из Ниша, Ковина, Сомбора, као и представници Сектора за ванредне ситуације МУП Републике Србије и Српско-руског хуманитарног центра.

Посетили су ватрогасно-спасилачку јединицу бр. 132 у Ханти-Мансијску, где су се упознали са ватрогасном опремом руских ватрогасаца, тестирали своје могућности у топлотно-димној комори, упознали са музејском поставком и поклонили ватрогасну кацигу југословенског ватрогасца.

Хуманитарни добровољни корпус је у околини града Ханти-Мансијска организовао наставно-тренажну обуку за гашење шумских пожара, уклањање последица ванредних ситуација и пружање прве помоћи уз одлазак на локацију и постављање теренског кампа.

Током два дана, добровољни ватрогасци из Србије, као и њихове колеге из Русије, стекли су теоријска знања и учврстили их у пракси. Представници администрације Ханти-Мансијског округа (ХМАО) – Југре, Хуманитарног добровољног корпуса, Главне управе МЧС Русије за ХМАО-Југру, Авиолесохране Југре, добровољни ватрогасци и спасиоци из ХМАО, Тјуменске области и Јекатеринбурга узели су учешће у раду теренског кампа и одржавању наставно-тренажних активности.

На основу резултата обуке, добровољни ватрогасци из Србије добили су сертификате о завршеној обуци по програму „Добровољни ватрогасац“.

Такође, током посете Ханти-Мансијску, делегација Србије учествовала је на свечаним догађајима посвећеним обележавању Дана победе.