Међународна вежба «SAR2021»

Podelite:

Представник Српско-руског хуманитарног центар је од 29. октобра до 2. новембра присуствовао на међународној вежби «SAR2021» коју је организовао EVOLSAR (European Association of Civil Protection Volunteer Teams) у Школи спасилаца Португала у месту Пенела.

На вежби су учествовали тимови GIANNINO CARIA, EDELWEISS (Италија), EPOMEA (Грчка), EFRU (Малта), BUDA (Мађарска), IEDO – International Emergency Drone Organization (Француска), UCRS Madrid (Шпанија).

Волонтерски тимови из 10 земаља су демонстрирали добро координиран рад током акција трагања и спасавања у пећинама, као и извлачења повређеног из возила, спасавања из рушевина, тражења настрадалог уз помоћ обучених паса спасилаца и др.

На састанку вођа тимова представљен је Српско-руски хуманитарни центар и његове могућности за обуку ватрогасаца и спасилаца. Председник EVOLSAR Паскуале Пипичели позвао је СРХЦ да се придружи Европској асоцијацији добровољних тимова цивилне заштите EVOLSAR и да учествује на вежбама у Италији у марту 2022. и јулу 2022. на Малти.