МЧС Киргиске Републике у Српско-руском хуманитарном центру

Podelite:

Дана 24. јула 2021. године, делегација Министарства за ванредне ситуације Киргиске Републике на челу са министром Баобеком Ажикејевим, делегација Министарства унутрашњих послова Републике Србије на челу са државним секретаром и копредседавајућим Управног одбора СРХЦ Бојаном Јоцићем, као и заменик генералног секретара Међународне организације цивилне одбране А.А Кудинов посетила је Српко-руски хуманитарни центар.

Уважене госте дочекали су и пратили директор Центра Б. Костић и кодиректор Ј.В. Филатов.

Презентоване су главне прекретнице стварања и формирања Српско-руског хуманитарног центра као и његова материјално-техничка основа.

На мултифункционалном тренажеру „ШТУРМ“ одржана је показна вежба и приказ могућности увежбавања ватрогасаца-спасилаца Сектора за ванредне ситуације МУП Србије, док је на полигону „Стаза спасилаца“ приказан рад ватрогасне јединице аеродрома „Константин Велики“. На полигону „Бетоњерка“ приказан је рад специјалистичког тима за спасавање људи из рушевина.

Представљене технологије за вежбање вештина спасавања људи у различитим условима изазвале су велико интересовање гостију Центра, који су изразили жељу да представљена решења користе у обуци ватрогасно-спасилачких јединица Киргиске Републике.

Постигнут је договор о пружању научне и консултантске помоћи специјалиста Српско-руског хуманитарног центра у стварању сличног хуманитарног центра у Киргиској Републици.