Радна посета високе делегације Санктпетербуршког Универзитета државне противпожарне службе Министарства за ванредне ситуације Русије Републици Србији

Podelite:

У периоду од 7 – 12. новембра 2021. године у организацији Српско-руског хуманитарног центра висока делегација, коју је предводио начелник Санктпетербуршког универзитета државне противпожарне службе МЧС Русије, генерал-потпуковник унутрашње службе Богдан Гавкаљук била је у радној посети Републици Србији.

Дана 8. новембра делегацију је примила градоначелница града Ниша Д. Сотировски, a на састанку се разговарало о унапређењу сарадње у области реаговања у ванредним ситуацијама која би била проширена и на области техничке и научне сарадње.

Истог дана делегација је посетила Српско-руски хуманитарни центар  где је руководство представило основне правце активности Центра и перспективе његовог развоја. Делегацији су презентоване наставне учионице и полигони за обуку стручњака из области превенције и отклањања последица ванредних ситуација. Договорен је наставак заједничке сарадње у области образовања и обуке ватрогасаца – спасилаца у Србији.

Дана 10. новембра одржан је састанак са државним секретаром МУП Србије Б. Јоцићем и његовим сарадницима о питањима наставка сарадње између Санктпетербуршког универзитета државне противпожарне службе и МУП Србије, која се остварује преко Српско-руског хуманитарног центра.

По плану рада делегације посетили су Руски центар за науку и културу (Руски дом) у Београду, Криминалистичко-полицијски универзитет МУП Србије и компанију ХИП Петрохемија са којима су постигнути договори о будућој сарадњи кроз потписивање споразума.