У спомен и сећање

Podelite:

Дана 24. октобра 2022. године неочекивано је и изненада преминуо наш добар пријатељ, колега, ментор, стручњак највиших квалификација, вођа међународне заједнице ватрогасаца Михаил Сафроненко.

Задњи период свог живота он се потпуно посветио идејама развоја Српско-руског хуманитарног центра и многим другим пројектима. За људе који су га познавали, Михаил је био на првом месту јер је управо он био је тај прави „Рус“, право оличење руског света и истинске великодушности, прави борац са стихијом ватре, „Тушила“ (са руског „Гасилац“), како сами себе називају искусни ватрогасци који су прошли испитивање ватром, човек који увек гори новим изванредним идејама и иницијативом.

Михаилов професионални пут започео је далеке 1988. године, када га је по први пут огромна жеља да помаже другим људима одвела у Јерменију, где је као младић, међу професионалним спасиоцима и волонтерима из целог света, преузео активно учешће у отклањању последица земљотреса који је уништио пола републике.

Током свог, нажалост краткотрајног, али тако светлог и испуњеног хиљадама ванредних ситуација животног пута, Михаил је директно учествовао у 1256 спасилачких операција и спасао животе више од 280 људи.

Најбогатије животно и стручно искуство Михаила као спасиоца прве класе, који је године живота дао између осталог за рад у Централном аеромобилном спасилачком одреду Министарства за ванредне ситуације Русије, инфраструктурним објектима у различитим регионима Русије (Москва, Република Татарстан, Република Мари Ел), Африке и арапских земаља, обучио је хиљаде специјалиста широм света од којих је већи део из Србије, земље чија лепота и топлина су испуњавали његову душу.

Јединствена знања и вештине је Михаил великодушно поделио са инструкторима и кадетима МУП-а Србије, студентима Универзитета у Београду, запосленима у ватрогасно-спасилачким службама Аеродрома Србије и НИС-а, новинарима и волонтерима.

Сви тугујемо за овим ненадокнадивим губитком и сматрамо својом дужношћу да наставимо дело нашег Брата, чије име никада неће бити скривено у диму огња са којим се целог живота борио, већ ће бити у срцима и у људским причама који су познавали овог заиста снажног, симпатичног и у исто време веома скромног Човека.