BALKANSKI KOZAKI I RSHZ

Podelite:

BALKANSKI KOZAKI I RSHZ

Pored rešavanja stručnih zadataka definisanih Poveljom Centra, osoblje RSGC uspostavilo je prijateljske poslovne kontakte sa lokalnom zajednicom i volonterskim strukturama, radeći zajedno na jačanju međumesnih odnosa sa lokalnim stanovništvom. Ona pruža pomoć obrazovnim institucijama, strukturama veterana, letnjim sportskim i obrazovnim centrima i još mnogo toga.

Primer iskrenih odnosa koji se održavaju je poziv osoblja Centra da učestvuje u memorijalnim manifestacijama u znak sećanja na prvog atamana balkanske vojske Atamana Branka Avramovika.

Branko je bio poznat i poštovan čovek, a za svoje usluge jačanju srpsko-ruskog prijateljstva u septembru 2017. odlikovan je počasnim oružjem u ime komandanta vojske Srbije, generala Milošova Simovića.

Crkvena komemoracija održana je u opštini Kuršumlija, ispred Crkve Svete Petke zajednice Dobry Do, a potom su učesnici memorijalnog marša nastavili ka rodnom mestu atamana – selu Zagradje.

Kao što znate, Beograd je 2013. prvi put najavio ponovno osnivanje srpske kozaćke organizacije. U isto vreme kada su Beograd posetili kozak delegati iz Rusije, lokalni Kozaki su imali svog atamana. Počeli su da se otvaraju centri kozake duhovne kulture. Balkanska kozačke vojske postavlja svoje ciljeve da oživi duh, veru i patriotizam, odbrani pravoslavlje i omaženje, rekreira i ojača tradiciju Kozaka.