OKTOBAR U ISTORIJI SRBIJE

Podelite:

OKTOBAR U ISTORIJI SRBIJE

Oktobar – vreme nezaboravnih događaja za Srbiju – 1944. godine zemlja je oslobođena od fašističkih osvajača, plaćajući visoku cenu – živote hiljada vojnika-oslobodilaca, Rusa i Srba.

Kao rezultat zajedničke beogradske ofanzivne operacije Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (28- 20. septembar 1944) oslobođene su od trupa nacističkih osvajača. Istočnu i južnu Jugoslaviju preliminarno je operaciju u Moskvi dogovorio vrhovni komandant I.V. Staljin sa komandantom NOAI I. Brozom Titom.

1957, maršal Tito, naredio je da se obeleže pali heroji i stvore vojne sahrane u zemlji

Svake godine zahvalni potomci odaju počast palim vojnicima, širom Srbije polažu vence u grob. Rusko-srpski humanitarni centar, zajedno sa stanovnicima i administracijom grada i lokalnim patriotskim organizacijama, aktivno učestvuje u ovom pokretu od početka rada u Nišu – a ove godine osoblje Centra položilo je cveće na spomenike herojima u Nišu, Subotiću i planini Matijevcu.

Treba napomenuti da je spomenik, nastao 2015. godine na račun osoblja RSGC u znak sećanja na pale vojnike Crvene armije, postao jedan od najposećenijih gostiju grada Niša.

Međutim, oktobar je takođe dobar mesec za druge datume, važan i značajan za zaposlene u RSGC i njihove srpske prijatelje – 12. oktobra osoblje Centra učestvovalo je na svečanoj ceremoniji posvećenoj oslobađanju Niše u Drugom svetskom ratu od nemačko-austrijskih i bugarskih okupatora. Okupacija je trajala od 1915. do 1918. godine. Srpska vojska pod komandom Petera Bojovića oslobodila je grad 12. oktobra 1918. godine. U tom ratu bratske Srbije izgubilo je oko 1,5 miliona stanovnika, što je činilo 33 odsto stanovništva.

Ali čak i tih dalekih godina, nastavljajući najbolje tradicije ruskih dobrovoljaca koji su pomagali Srbima u borbi protiv Otomana, vojnici iz dve Specijalne ruske brigade borili su se, od 1915. do 1918. godine, na Balkanskom frontu u Makedoniji, na Solun frontu i dali veliki doprinos oslobođenju Srbije.

RSGC pomaže lokalnim organizacijama da brinu o grobovima heroja tog dalekog rata u Grčkoj i Makedoniji.