Deligrad 04.09.2019.

Podelite:

Deligrad 04.09.2019.

Grad Deligrad obeležio je događaje iz 1804.

Srpski narod pamti svoju istoriju i odaje počast svojim herojima. Predstavnici mnogih javnih organizacija i srpskih oružanih snaga okupili su se 4. Ceremoniju je vodio državni sekretar Ministarstva rada, g. Antič.

Pozvano osoblje Rusko-srpskog humanitarnog centra učestvovalo je u manifestaciji i položilo komemorativni cvetni venac na spomen-obeležje.

Ovaj događaj bio je posvećen 213. godišnjici bitke u Delhiju, kada su srpski pobunjenici uspeli da pobede Turke u bici kod Mišara mesec dana ranije, a 3. septembra 1806. godine, ovde u blizini Delhigrada vodila se velika bitka – otomanske vojske su se povukle i da bi izbegle konačni poraz, Otomani su bili prinuđeni da zaključe primirje sa Srbima , a onda je vlada Otomanskog carstva pregovarala sa srpskim pobunjenicima uz posredovanje Rusije i Austrije. Rezultat sporazuma koji su zaključile strane je davanje oproštaja svim učesnicima ustanka, spremnost da se potvrdi srpska autonomija i priznavanje titule. Princ Srbije.

Seća se Deligrada i drugih bitaka koje su se odigrale u njegovoj blizini To je bitka sa Turcima 20-21. oktobra 1876. godine tokom Srpsko-otomanskog rata i bitke sa nacističkim osvajačima 1941. godine, kada su srpski vojnici 26. planinske divizije ovde pružili herojski otpor okupatorima.