Dan pobede Maj 09, 2020

Podelite:

Dan pobede -09. maj 2020.

Režim samoizolacije nije sprečio Ruse i Srbe da zajedno proslave Dan pobede. Iskrena želja da se oda počast sećanju na sovjetske i jugoslovenske heroje ujedinila je narod u Rusiji i Srbiji. Prema navodima jugoslovenskih vlasti, više od sedam hiljada ljudi koji su poginuli u oslobođenju Crvene armije sahranjeno je na njenoj teritoriji. Maršal Tito je 1957. godine, omaž sovjetskom vojniku-oslobodiocu, naredio da se ovekoveči sećanje na pale, da se stvore vojni grobovi: od spomenika širom zemlje da se pomeri pepeo palih heroja, a ove godine u spomen kompleks oslobodilaca Beograda biće postavljen spomenik – Večna vatra – znak sećanja na našu zajedničku istoriju, simbol jedinstva i pobede

Srbija je pretrpela velike gubitke u sklopu bivše Jugoslavije. Akcija posvećena palim herojima – "Besmrtni puk", koju su vlasti ove zemlje zvanično proglasile za 2019. godinu državnom manifestacijom u Srbiji, obeležava se svake godine 9. maja.

Svečanost je održana u gradu Nišu. Predstavnici gradske uprave, Oružanih snaga Srbije, Rusko-srpskog humanitarnog centra, predstavnici Saveza veterana Srbije i drugih javnih organizacija odali su poštu herojima. Vođe Mamčenkovog centra, A.V. i B. Kostića, u ime osoblja Ruskog srpskog humanitarnog centra, položile su vence na Spomenik oslobodiocima u centru grada, na grobovima dvojice ruskih vojnika, potpukovnika P. Andrejeva i narednika I. Gizatulina, koji su ovde poginuli 14. oktobra 1944. godine, i na spomenik , 1944.

Nažalost, stotine stanovnika Niše koji su učestvovali u takvoj akciji 2019. godine nisu bili u mogućnosti da učestvuju u akciji Besmrtnog puka ove godine. Ali znamo da Srbija neguje tradiciju antifašizma, da se Srbija nepokolebljivo opire pokušajima falsifikovanja istorije i čuva spomenike onima koji su poginuli za oslobođenje Jugoslavije u Drugom svetskom ratu. O tome je dokazana činjenica da je Srbija među deset zemalja članica OEBS-a potpisala zajedničko saopštenje povodom 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu, u kojem je napisano – "… Smatramo da je posebno važno očuvati istorijsku istinu o Drugom svetskom ratu, a ne dozvoliti reviziju njegovih pravnih rezultata, uključujući uzimanje u obzir ciljeva i principa Povelje UN i odluke Međunarodnog vojnog tribunala u Nirnbergu….

Očigledno je da sećanje na ovaj rat, najveću tragediju čovečanstva, koju su naši očevi i dedovi uspeli da zaustave o trošku svog života, mora da se sačuva i prenosi sa generacije na generaciju i da se ne dozvoli bilo kakav pokušaj iskrivljavanja.

Kao doprinos ovoj plemenitoj nameri, i pripremi grada za proslavu 75. godišnjice Velike pobede, fasada zgrade RSGC ukrašena je šarenim transparentom posvećenim ovom značajnom datumu.