Omladina Srbije i RSGC

Podelite:

Omladina Srbije i RSGC

Rusko-srpski humanitarni centar, zajedno sa zadacima učešća u aktivnostima reagovanja u vanrednim situacijama, humanitarnom pomoći i drugim specijalizovanim zadacima koje obezbeđuje Povelja Centra, posvećuje veliku pažnju radu sa omladinskim nacionalnim strukturama – obrazovnim institucijama izviđačkih organizacija i samo srpskim momcima.

Ovde u Srbiji spasioci iz RSGC pomažu u organizovanju sastanaka i kampova, drže časove i vežbe u školama, drže predavanja.

Ali istovremeno, Centar organizuje putovanja srpske omladine u Rusiju, gde Ministarstvo za vanredne situacije Rusije, kao i sportske i patriotske organizacije na leto drže razne treninge i časove, posvećujući dosta vremena takmičenjima, trenirajući OBS-osnove životne bezbednosti i druge zanimljive i korisne aktivnosti. Slična okupljanja održana su i u trening centru FEMA u Noginsku, Sent. Petersburg, Rostov na Donu, Kaluga, Sergijev Pasada.

Kamp za obuku obično traje 7-10 dana, tokom kojih momci učestvuju na takmičenjima sa vršnjacima iz drugih zemalja i regiona, proučavaju aktuelne teme na časovima i, naravno, veliko mesto zauzimaju kulturni događaji. Sve ovo pomaže u uspostavljanju prijateljstava, pomaže da se vaši vršnjaci bolje poznaju iz drugih zemalja.

I ovog leta, između 22. juna i 1. jula, srpski tim od 7 godina otišao je u Azerbejdžan, u Gabalu, . gde je učestvovala na međunarodnim dečijim i omladinskim takmičenjima "Mladi spas" gde su takođe pozvani timovi iz Azerbejdžana, Belorusije, Bugarske, Gruzije, Pakistana, Rusije, Rumunije, Srbije Turske i Ukrajine.

Takmičenje je organizovano uz podršku Ministarstva za vanredne situacije Azerbejdžana.

Momci su prošli pored vatrogasne štafete, kursa sa preprekama i prelaze na nemirnom terenu.

Azerbejdžanska strana je organizovala odličan kulturni program, bilo je večeri poznanstava i amaterskih aktivnosti, gde se svaki tim predstavio i pričao o svojoj zemlji i timu.

Reprezentacija Srbije dobila je sertifikate za učešće na takmičenjima, a momci su dobili nezaboravne uspomene na gostoljubivi Azerbejdžan.