SPOMEN ZNAK U

Podelite:

SPOMEN ZNAK U

U okviru međunarodnih vežbi "Srbija-2019" ruske i srpske agencije za vanredne situacije razradile su opcije za zajedničke akcije posle vanrednih situacija velikih razmera. Zajedno sa Srbima i Rusima, u vežbi su učestvovali i spasioci iz pet drugih zemalja, uključujući Tursku, Mađarsku, Kubu, Jermeniju, Bosnu i Hercegovinu.

Medicinski aspekt nije zaboravljen – zajedno sa pružanjem prve pomoći žrtvama zemljotresa, koje je dobro organizovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, Ministarstvo za vanredne situacije Rusije demonstriralo je svoja dešavanja u ovoj oblasti i dostavilo u Srbiju aeromobilnu bolnicu. Posle konsultacija sa srpskim kolegama odlučeno je da se bolnica rasporedi u oblasti Prokugle. U obzir je i istorijski trenutak 20. godišnjice raspoređivanja bolnice Ministarstva za vanredne situacije Rusije u ovom gradu tokom NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine. Tada je Ministarstvo za vanredne situacije Rusije poslalo bolnicu, lekove, opremu i medicinsko osoblje – 42 lekara. Kako se kasnije ispostavilo, pored pružanja medicinske pomoći za više od tri hiljade ljudi, bolnica je igrala ulogu ljudskog štita za grad. Natovtsi se nije usudio da pokrene raketne i bombaške napade na oblast u kojoj su radili ruski specijalci. Na taj način su spaseni životi desetina civila u ovom gradu.

Bolnica je radila oko dva meseca. Tada se rusko osoblje vratilo u domovinu, a medicinski establišment, njegova oprema i lekovi prebačeni su u srpski narod.

A sada, kao i pre 20 godina, ruski medicinari održali su prijeme stanovnika grada i konsultacije, zajedno sa svojim srpskim kolegama. pomagao im je.

Kao komemorativni znak rusko-srpskog prijateljstva, lideri vežbe Srbija-19, pomoćnik ministra za vanredne situacije Rusije A. Čuprijan i ministar unutrašnjih poslova Srbije N. Stefanović 27. juna ove godine, otvorili su spomen ploču posvećenu ovoj manifestaciji.

Stanovnici grada i njegov gradonačelnik A. Simonović žestoko su podržali ideju o stvaranju spomen znaka i razvili njegov crtež.

Želeo bih da dodam da je ovaj znak četvrti znak pripremljen uz učešće Rusko-srpskog humanitarnog centra tokom godina njegovog rada u sestrinske zemlje – Spomen ploča u bolnici grada Niša, u čast ruskog medicinskog osoblja koje pomaže građanima Srbije u Prvom svetskom ratu, Spomen ploča u znak sećanja na godišnjicu početka rada ruskih deminera , koji je očistio teritoriju aerodroma Niša od ostataka bombardovanja. , spomenik vojnicima Crvene armije koji su poginuli u predgrađu Niša 1944.

Svi zaposleni u Rusko-srpskom humanitarnom centru doprinose jačanju prijateljstva naših bratskih naroda i pokušavaju da ostave sećanje na zajedničke poslove za buduće generacije.