VREME SRBIJA-2019 2. deo

Podelite:

VEŽBE SRBIJA 2019

Dvodnevne praktične vežbe – 26. i 27. jun bile su pune specijalizovanih aktivnosti u skladu sa Planom vežbi. O značaju vežbi govori i činjenica da su je pratili visoki zvaničnici Ministarstva za vanredne situacije Rusije i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, brojni gosti iz diplomatskog kora, osoblja UN i drugih međunarodnih institucija.

Rusiju su predstavljali prvi pomoćnik ministra za vanredne situacije A.P.Čuprijan, Srbija – ministar unutrašnjih poslova N.Stefanović, državni sekretar M.Miličković, načelnik Sektora za vanredne situacije P.Marić, Italija-ministar, direktor Službe civilne zaštite.

Istovremeno sa vežbom Srbija-2019, RSGC je organizovao izložbu spasavanja i specijalne opreme na svojoj teritoriji, kojoj je prisustvovalo 15 ruskih i tri srpske proizvodne kompanije. Na trgu je izložen uzorak praćenog vozila koje je korišćeno u Ministarstvu za vanredne situacije Rusije, a koje je specijalno dostavljeno Nišu za ove događaje.

27. juna, na kraju Vežbe Srbija 2019, održana je parada i dodela nagrada u centru grada Niša, na kojoj se obratio predsednik Republike Srbije A. Vučić. On se zahvalio svima koji su organizovali vežbe i praktično ih sproveli u delo. Među gostima je bio i srpski ministar odbrane A. Vulin. A poslednji akord parade bilo je pojavljivanje avijacije ruskog Ministarstva za vanredne situacije na nebu iznad Niša.

Sa ruske strane, kao odgovor na srpsko gostoprimstvo, organizovana je čajanka ruskih samovara na centralnom trgu u Nišu, sa ruskim slatkišima, a korišćena je i terenska kuhinja, gde se kuvala kaša od heljde – hrana spasilaca na terenu. Mnogi stanovnici grada Niša prvi put su probali ruske goste!