Ruski srpski humanitarni centar i istorija Srbije

Podelite:

Rusko-srpski humanitarni centar i istorija Srbije

Osoblje Ruskog srpskog humanitarnog centra poznaje istoriju Srbije i, zajedno sa srpskim prijateljima, učestvuje u društvenom i političkom životu zemlje, obeležavajući njene značajne datume.

19. vek je bio sudbonosna godina za narod Srbije – Srbi su se oslobodili turskog jama, prolazeći kroz dugu borbu za svoju nezavisnost.

Srpski lideri su 15. februara 1804. godine, u selu Orašak, odlučili da započnu ustanak, 1804. godine na skupu starešina u Doktoru, odlučeno je da od Rusije zatraže pomoć i car Aleksandar je podržao ideju da Rusija postane zvanični pokrovitelj Srba u borbi za autonomiju. Nova epidemija srpske pobune usledila je posle početka Ruso-turskog rata i 14. decembra 1806. pobunjeničke snage zauzele su Beograd. Slogan nezavisne Srbije zamenio je poziv na autonomiju. Uspostavljen je kurs fokusiran na Rusiju. 17. juna 1807, ruski odred od 1.000 ljudi prešao je na desnu obalu Dunava, pridružio se Srbima i započeo opsadu tvrđave Negotin. . Srbi su krenuli u ofanzivu u četiri pravca: na Vidinu, Nišu, Bosni i u Starog Vlahu.

Turska vojska je 31. Kada je većina Čegarovih branilaca pala, Sinjelić je pucao u skladište baruta. U eksploziji su poginuli svi branioci položaja i mnogi koji su napali Turke.

Četvrtog jula 1878, nekoliko meseci nakon što su srpske trupe okupirale Niš u ratu sa Otomanskim carstvom, kralj Milan I Obrenović otkrio je spomenik palima na Čegaru. Prvog juna 1927, kralj Aleksandar I Karageorgievič otkrio je novi spomenik, koji stoji na planini do danas.

Danas su se predstavnici Centra pridružili stotinama stanovnika Niše koji su doneli cveće na spomenik palim srpskim herojima.