STUDIJA U ST. PETERSBURG (MAJ 2019)

Podelite:

STUDIJA U ST. PETERSBURG (MAJ 2019)

Kursevi obuke u ruskom Ministarstvu za vanredne situacije St. Petersburg (18.5.-01.06.2019)

Put u St. Petersburg, Vatrogasna služba Univerziteta (FEMA) organizovana je za specijaliste Odeljenja za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Odeljenja za spas Severne Makedonije. Grupa je uključivala 10 službenika sektora za vanredne situacije na čelu sa Radominom Smiljanićem i službenika odeljenja iz Severne Makedonije Šainoskog Klementa.

Tema obuke kurseva za balkanske specijaliste je "Sprovođenje operacija potrage i spasavanja na planinskim rekama".

Pripadnici hitne službe Srbije i S.Makedonije nisu novi u svom poslovanju, svi oni imaju veliko praktično iskustvo i u svakodnevnim aktivnostima u svojim zemljama stalno rade u ovoj oblasti, a nova znanja stečena od ruskih kolega trebalo bi da im pomognu da svoje profesionalne zadatke još više izvrše na višem nivou.

Nastava je održana u specijalizovanim učionicama i u bazenu Univerziteta, kao i na vežbama na reci Šuja planini u Republici Karelia, tokom kojih su se u realnom svetu praktikovale teme "Tehnike kretanja planinskih reka" i "Potraga i spasavanje planinskih reka".

Na kraju kursa svečano su predstavljeni sertifikati stručnog usavršaja.

Da posetim St. Petersburg i da se ne upoznaju sa njegovim nišanima – verovatno ne bi bilo baš u redu – pa su se u slobodno vreme kolege iz Srbije i S.Makedonije upoznale sa znamenitostima Severne prestonice Rusije i čak posetile fudbalsku utakmicu reprezentacije .senit.

Podsetio bih da su ovi kursevi jedna od planiranih aktivnosti koje se sprovode na univerzitetima Ministarstva za vanredne situacije Rusije, a koji imaju za cilj unapređenje veština kolega iz balkanskih država. Kursevi se organizuju na zahtev Ogranka za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, a Rusko-srpski humanitarni fond i organizuje ova putovanja, doprinoseći jačanju prijateljstva naših naroda.