VREME SRBIJA-2019 Deo 1

Podelite:

VEŽBE SRBIJA 2019

Velike međunarodne vežbe spasavanja u vanrednim situacijama u regionu Balkana održane su u Srbiji između 25. Osnovna svrha vežbi je povećanje nivoa spremnosti međunarodnih spasilačkih jedinica za eliminisanje vanrednih situacija i za obavljanje međunarodne saradnje kada do njih dođe., Oko 200 zaposlenih u Ministarstvu za vanredne situacije iz Moskve, Sent. U vežbama iz Rusije učestvovali su Petersburg i Rostov-on-Don sa opremom i opremom. Ministarstvo za vanredne situacije predstavljalo je sedam aviona (avioni Il-76 i Be-200, Mi-26, Mi-8 i Ka-32).

Vežbe su održane u predgrađima Niša, Prokuplea i Bovanskog jezera Aleksinac. Prema tom scenariju, u tom balkanskom regionu dogodio se zemljotres. Formirana međunarodna grupa otklonila je posledice požara i kolapsa u fabrici za izgradnju mašina, curenje hemijski opasnih materija, eliminisala požar u zgradi visokih spratova, borila se protiv šumskog požara u okolini jezera Bovanski i izvršila potragu i spasavanje na jezeru. Odvojeno je radio, pružajući medicinsku pomoć, bolnicu za vazdušne avione u Prokuplju. Drugi element koji je predložila ruska strana bio je mobilni kompleks "Struna" – osmišljen da proveri seizmičku stabilnost zgrada u oblasti zemljotresa – ruski spasioci proverili su brojna istorijska i društvena mesta u gradu Niša.

Kao što znate, predsednici naše dve zemlje dogovorili su se da održe zajedničke vežbe tokom sastanka u Beogradu u januaru ove godine, a od februara su započeti aktivni radni kontakti između Ministarstva za vanredne situacije Ministarstva za vanredne situacije Srbije.

Podsećamo da su vežbe ovih razmera prve zajedničke praktične akcije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Ministarstva za vanredne situacije Rusije u sferi brige za sebe. Mogu se uporediti samo sa spasilačkom operacijom 2014. godine, kada su u Srbiju stigla DVA RUSKA helikoptera, i oko 100 spasilaca Ministarstva za vanredne situacije, koji su zajedno sa kolegama iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije radili na području katastrofalnih poplava Obrenovac.

Težak je zadatak – priprema vežbe u celini, organizacija saradnje jedinica različitih država, rešavanje logističkih i komunikacionih pitanja, uspešno su rešili zaposleni u Ministarstvu za vanredne situacije Rusije i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, uz najaktivnije učešće srpskih civilnih struktura i uprave grada Niša.

Svo osoblje RSGC- a, njegova logistička baza, akumulirano iskustvo na Balkanu – sve je to bilo uključeno u uspešnu implementaciju zadatka izvođenja vežbe.

Operativna pozadina vežbe bila je situacija na području grada Niša, sedište rukovodstva vežbe nalazilo se u Rusko-srpskom humanitarnom centru, za šta je bilo neophodno uključiti dodatna tehnička sredstva i osoblje.

Posle izveštaja strana o spremnosti, ruski avioni sa opremom i osobljem u avionu počeli su da pristižu u Niš.

Praktičnom delu vežbe prethodile su vežbe komandnog štaba sa povezivanjem OCHA (OCHA) sprovedene u izgradnji RSGC-a koristeći sistem VKS, počela je sa radom radna grupa, u kojoj su učestvovali predstavnici svih zainteresovanih i uključenih strana i agencija. Vredno je pažnje da su sve informacije prenete onlajn u mnoge zemlje Evrope i CIS- a.