Venci 30.07.19

Podelite:

Venci 30.07.19

Rusko-srpski humanitarni centar, zajedno sa svojim profesionalnim zadacima, posvećuje dosta vremena radu sa stanovništvom grada Niše, održavajući najbliže kontakte sa javnim i obrazovnim organizacijama.

Zaposleni u RSGC su dragi gosti na mitinzima i javnim skupovima grada, čekaju, šalju im pozivnice.

A sada poziv za učešće u obeležavanju 180 godina lekarske službe Srbije i polaganje cveća spomenicima povezanim sa ovom manifestacijom, na teritoriji vojne bolnice u Nišu.

Ovde je RSGC položio i venac na plaketu u čast ruskog medicinskog osoblja koje je pomagalo građanima Srbije tokom Prvog svetskog rata. To je znak sećanja na prijateljstvo ruskog i srpskog naroda. Znak je 2015. podiglo osoblje Centra u znak sećanja na događaje iz tog rata. . A o rezultatima tog ruskog odreda o tome je i činjenica da je u februaru 1915. godine Vlada Srbije odobrila plan za obezbeđivanje sanitarnog stanja Niše i prebacivanje grada i njegove okoline pod punim medicinskim nadzorom ruskih medicinara, tako da je epidemija tifusa koja je zahvatila region do kraja aprila značajno oslabila, spasila živote hiljada Srba …

Želeo bih da dodam da je ovaj znak četvrti znak pripremljen uz učešće Rusko-srpskog humanitarnog centra tokom njegovih godina u bratsko-toj bratoj zemlji – i svima njima – simbolima prijateljstva naroda-braće: spomenik sovjetskim vojnicima koji su pali na slobodu Jugoslavije u Drugom svetskom ratu, spomenik ruskim saplitačima koji su očistili aerodrom "Konstantin Veliki" od NATO bombi , znak o radu ruske bolnice u gradu Prokh.

U ime svih osoblja Centra, V. Gulevič i N. Grozdanovič položili su vence. Prisustvo počasne garde i vojnog orkestra naglasilo je svečanost ovog trenutka.